Wat is technische SEO? 7 aspecten die iedereen zou moeten weten

Technische SEO klinkt erg lastig (en dat is het ook als je er niet in thuis bent). Toch vinden we het belangrijk dat jij weet wat technische SEO is, wat voor invloed dit heeft op de ranking van je website en hoe je dit kan verbeteren. Daarom behandelen we in dit artikel het vraagstuk “wat is technische SEO:.

Wat is technische SEO

Technische SEO gaat over alle technische aspecten die jij op orde moet hebben om jouw website beter vindbaar te maken voor zoekmachines (zoekmachines optimalisatie). Een aantal dingen die hierbij van belang zijn:

  • Leesbaarheid van de website (voor zoekmachines)
  • De laadsnelheid van de website
  • De opbouw van de website (website structuur)

Technische SEO is dus een (belangrijk) middel om jouw website beter vindbaar te maken bij jouw potentiële klanten.

Waarom technische SEO belangrijk is

Zoekmachines hebben één doel: geld verdienen. Dit doen zij over het algemeen door advertenties te verkopen. Om zoveel mogelijk advertenties te verkopen, willen ze gebruikers zo lang mogelijk op het platform houden. Daarom is het belangrijk dat jouw website pagina’s dit stimuleren. Dit werkt twéé kanten op:

  1. Je wilt de technische aspecten van jouw website verbeteren, zodat zoekmachines jouw website beter kunnen indexeren, de waarde ervan inzien, en hoger in de rankings plaatsen
  2. Je wilt technische fouten in jouw website verhelpen, zodat zoekmachines geen reden hebben om jouw domein te “straffen” met lagere rankings

Daarom is het belangrijk dat jij de basis principes van technische SEO op orde hebt. Dat is een website die snel laadt, makkelijk te gebruiken is door gebruikers, en goed te indexeren is door zoekmachines.

Wat is technische SEO: de 7 technische aspecten die jij moet optimaliseren op jouw website

Technische SEO kun je bijna een oneindige loop noemen. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Het doel van technische SEO is ook niet om ALLES helemaal PERFECT te krijgen. We willen een balans vinden tussen de tijd die we stoppen in technische SEO en het resultaat wat we hierin terugkrijgen met betrekking tot de vindbaarheid van de website. Daarom heb ik 7 technische aspecten klaargezet die jij kan optimaliseren voor jouw website, om ervoor te zorgen dat deze beter gevonden wordt.

Beveiligde website

Het beveiligen van jouw website is cruciaal. Zoekmachines straffen niet beveiligde websites direct af met een lagere ranking. Daarnaast is het ook slecht voor jouw bedrijfsimago om een niet beveiligde website online te hebben. Het is dus zaak om deze zo snel en goed mogelijk te beveiligen.

De meest eenvoudige manier is het installeren van een SSL-certificaat. Deze kun je vaak gemakkelijk via jouw hosting partij krijgen. Door deze te installeren, wordt de data van jouw website beveiligd en krijg je bovenin de balk een slotje naast jouw url te zien. In dit artikel vertellen we meer over SSL verbinding.

Website snelheid

De aandachtsspanne van mensen wordt steeds korter. Met platformen als TikTok en Instagram die korte content stimuleren, wordt dit de komende jaren alleen maar erger. Daarom is het belangrijk om de website zo snel mogelijk te laden. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat mensen jouw website verlaten voor deze is geladen.

Wat is technische SEO - pagespeed optimalisatie

Daarnaast heeft de pagespeed ook een directe impact op jouw rankings. Hoe trager jouw website, hoe minder hoog zoekmachines jouw zullen plaatsen in de rankings. Om een snelle website te hebben moet je rekening houden met 3 dingen:

  • Server: hoe snel is jouw server?
  • Software: hoeveel data gebruikt jouw software (CMS-systeem / thema’s / plugins)?
  • Size: hoeveel data gebruikt de content op jouw website?

In de video hieronder leg ik uit hoe jij de pagespeed van jouw website kan verbeteren.

URL structuur

Door een goede URL structuur aan te houden, kunnen zoekmachines jouw website beter begrijpen en indexeren. Je wil jouw URL’s zo kort en concreet mogelijk houden. Ook moeten ze geen gekke tekens of getallen bevatten, wat de standaard permalink optie in WordPress nog wel eens wil doen. Zorg er dus voor dat jij volledige controle hebt over jouw URL structuur. Een voorbeeld van een goede URL structuur is (lokaal bedrijf met meerdere vestigingen):

  • /locaties/
  • /locaties/zuid-holland/
  • /locaties/zuid-holland/papendrecht/

Nog een voorbeeld (kleding webshop):

  • /producten/
  • /producten/heren/
  • /producten/heren/schoenen/

Zoekmachines kunnen deze pagina’s nu goed uitlezen. Ze begrijpen wat het woord “locatie” en het woord “producten” betekenen. Dit zorgt er dus voor dat zoekmachines jouw website beter begrijpen – en daarbij beter kunnen ranken op de juiste zoekwoorden.

Broken links

Broken links is een technische fout die (helaas) vaak voorkomt. Je maakt een pagina, bedenkt een paar maanden later de titel te veranderen, en vergeet dat daarbij ook de link automatisch verandert. De oude link, die zoekmachines hebben opgepikt en een waarde hebben gegeven, werkt vanaf dat moment dus niet meer. Je hebt te maken met een “broken link” (dit gebeurt vaker dan je denkt). Broken links zijn slecht voor de vindbaarheid van jouw website omdat:

  1. Je de waarde van de “broken link” zelf verliest
  2. Zoekmachines websites met broken links lager ranken

Daarom wil je voorkomen dat jij broken links op jouw website hebt. De eerste stap is het monitoren van broken links. Hier zijn zat tools voor, zelf gebruiken wij bijvoorbeeld ManageWP. Daarnaast wil je de broken links die geconstateerd worden direct oplossen met een 301 (permanente) redirect naar de nieuwe pagina die wel werkt.

Wat is technische SEO - broken links

Indexering

Jouw website moet door zoekmachines, waarbij Google de belangrijkste is, geïndexeerd worden. Iedere website heeft een hoeveelheid “credits”. Hoe groter de autoriteit van jouw website is, hoe meer credits je hebt. Daarom worden websites van grote bedrijven (zoals Apple en Microsoft) van nature een stuk sneller geïndexeerd dan de website van de lokale groenteboer. Je wil dus zuinig omgaan met jouw credits, anders duurt het eeuwen voor jouw nieuwe SEO pagina door zoekmachines geindexeerd wordt.

Robots.txt file

Met het robots.txt file kun je bepaalde pagina’s (of gehele post types) uitsluiten van de search engines. Dit scheelt credits, waardoor jouw andere pagina’s die wel belangrijk zijn voor je SEO sneller geïndexeerd en gerankt worden. Wij hebben in totaal 50+ pagina’s die onbelangrijk zijn voor SEO en daardoor geen credits verspillen, bestaande uit:

  • Campagnes
  • Reviews
  • Podcasts

Google Search Console

Omdat we waardevolle credits besparen, kunnen we deze inzetten bij SEO pagina’s die wel belangrkijk zijn. Alle SEO gerelateerde content die wij publiceren, dienen we gelijk in bij Google Search Console. De snelheid waarop deze ranken is echt ongekend, het komt zelfs voor dat we DEZELFDE DAG nog in de top 10 voor een bepaald zoekwoord komen. Zie de video hieronder als voorbeeld.

Duplicate content

Duplicate content is een veelgebruikte term in de SEO wereld. We hebben het dan over content met dezelfde inhoud, die op meerdere pagina’s (of zelfs websites) wordt weergegeven. Zoekmachines raken hierdoor in de war: als de content hetzelfde is, welke moet dan ranken? Je wil dus voorkomen dat jij dubbele content op je website hebt staan. Zorg er dus voor dat je verschillende teksten en verwoordingen gebruikt, als je vaker over hetzelfde type onderwerp praat. Je kunt deze tool gebruiken om jouw website te controleren op duplicate content.

Wat is technische SEO - duplicate content checker

XML-sitemap

Het laatste punt dat echt op orde moet zijn is de XML-sitemap. Dit is een lijst van alle pagina’s op jouw website, onderverdeeld in de verschillende post types (pages, posts, custom post types). Deze sitemap ondersteunt robots met het crawlen van de website. Hierop laat je dus alle pagina’s zien die je geïndexeerd wil krijgen bij de zoekmachines.

Wat is technische SEO - XML sitemap

Conclusie: wat is technische SEO

Wat is technische SEO? Dit zijn alle technische aspecten die jij op orde moet hebben om jouw website beter vindbaar te maken. Het gaat dus niet over interne linkbuilding of backlinks verzamelen, dat valt onder on page en off page SEO.

Kun je hulp gebruiken bij SEO?

Wij helpen talloze bedrijven met SEO advies en de uitvoering hiervan. Bekijk hier ons SEO aanbod en klik hier om een gratis SEO strategiegesprek in te plannen.



Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.