Webdesign
De term "webdesign" kan nogal verwarrend zijn. Met dit woord heeft men het vaak over het gehele website proces (website strategie - webdesign - webdevelopment - website optimalisatie). Echter gaat webdesign, zoals het woord zelf eigenlijk al zegt, alleen over het DESIGN van de website.
Waarom een webdesign fase cruciaal is in het website proces
Wat is de eerste fase bij het bouwen van een huis? Het maken van een uitgebreide tekening en plattegrond. Waarom? Omdat het huis zonder een goede tekening anders als een kaartenspel in elkaar valt.
Hetzelfde principe geldt bij een website. Hoe kunnen we een website bouwen, als we niet weten hoe hij eruit komt te zien? Niet. Ten minste... het kan wel, maar je kunt geen resultaten van een dergelijke website verwachten. Het design proces is cruciaal, omdat er een team van specialisten gaat nadenken over de opbouw, structuur en vormgeving van jouw website.
Zonder deze fase, is het onmogelijk om een website te maken die goed converteert, aansluit op jouw bedrijfsimago én een wow-effect meegeeft. Toch zijn er talloze bedrijven die de webdesign fase overslaan en gelijk beginnen met het ontwikkelen van de website. In dit geval heb je dus een developer, die geen enkel verstand heeft van UX-design, UI-design, grafische vormgeving en conversies, die het design van jouw website gaat bepalen. Je kunt jezelf vast wel inbeelden hoe dit vaak uitpakt.
Het doel van de webdesign fase
Een goede webdesign fase heeft meerdere doelen:
- Meer omzet door een goede website opbouw die bezoekers converteert naar warme leads
- Een beter bedrijfsimago door een uniek design, aansluitend op jouw bedrijf, dat bij de bezoekers blijft hangen
- Een efficiënter webdevelopment proces omdat we precies weten wat er ontwikkeld moet worden
Al deze doelen zijn niet haalbaar als deze fase compleet wordt overgeslagen.
Webdesign: zelf doen of uitbesteden?
Oké, het is duidelijk dat de webdesign een must is. Maar, ga je het zelf doen of uitbesteden? Wij spreken regelmatig mensen die "precies weten wat ze willen". Daar heb je echter niets aan. Iets in je hoofd hebben en op papier zetten zijn 2 totaal verschillende dingen. Daarom stellen wij altijd een aantal vragen:
- Heb je ervaring in UX-design en conversie optimalisatie?
- Heb je ervaring in UI-design en grafische vormgeving?
- Heb je ervaring in een design programma zoals Figma of Adobe Xd?
- Heb je genoeg tijd om een volle werkweek in te leveren om aan een design te zitten?
Als je deze vragen met nee beantwoord, ben je simpelweg niet in staat om een goed webdesign op te stellen. En logisch ook, want anders was je wel webdesigner geweest...
Let goed op waar je jouw webdesign uitbesteed
Let wel goed op als je besluit om jouw website uit te besteden. Je wil een partij hebben die naast het webdesign, ook expertises in huis heeft over website strategie, webdevelopment, website optimalisatie, website onderhoud, SEO, sea, copywriting enzovoort. Anders moet je zelf op zoek naar verschillende freelancers en ben je ook nog eens tijd kwijt aan project management.
Zorg er dus voor dat je één partij vindt die over alle specialisaties beschikken. Daarom nodigen wij je graat uit voor aan gratis strategiegesprek, om te kijken of er een match is en wij je hierbij kunnen helpen.