Een WordPress website laten bouwen: 3 dingen om op te letten

Een WordPress website laten bouwen. Het klinkt logisch. WordPress is ten slotte het meest gebruikte CMS-systeem ter wereld. Toch kan je niet klakkeloos een WordPress website laten bouwen. Daarom deel ik in dit artikel de 3 belangrijkste dingen waar je op moet letten:

  1. De staat van je huidige website
  2. Een WordPress website laten bouwen
  3. Het beheer en onderhoud van je website

Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

We kunnen WordPress onderverdelen in 2 takken: wordpress.com en wordpress.org. In dit artikel gaan we uit van wordpress.org, omdat we hierbij zelf alle vrijheid hebben om de website heen. In de toekomst zullen we hier nog een uitgebreid artikel over publiceren.

De staat van de huidige website

Voor je in het diepe springt, moeten we de huidige situatie in kaart brengen. Met deze informatie kan een plan opgesteld worden om de website zo efficiënt mogelijk te ontwikkelen. Dingen als de domeinnaam, de hosting en het huidige CMS-systeem zijn hierbij van belang.

Let op: dit is eigenlijk de taak van de website maker. Let dus goed op of hij/zij hiernaar vraagt.

Speciaal voor jou heb ik precies uitgewerkt welke acties je moet ondernemen. Jouw bedrijf valt hoe dan ook binnen één van de onderstaande scenario’s, dus kijk even goed welke op jou van toepassing is.

  1. Je hebt nog geen website
  2. Je hebt een website zonder WordPress
  3. Je hebt al een WordPress website laten bouwen

Scenario 1: je hebt nog geen website.

Dit scenario komt veel voor bij startende bedrijven. Of bedrijven die al even draaien maar nog geen website nodig hebben gehad. In beide gevallen raad ik aan een website te laten maken. Je ontkomt er tegenwoordig gewoon niet aan (klik hier om te zien waarom). Hieronder zie je stap voor stap hoe jij kan beginnen aan je WordPress website.

Stap 1: verzin een goede domeinnaam voor je website

Stap 2: koop je domeinnaam en regel je hosting (wij werken graag met Antagonist)

Stap 3: installeer WordPress .org (let op: niet de .com)

Stap 4: login met je WordPress account (jouw domeinnaam met /wp-admin erachter)

Stap 5: installeer jouw thema en belangrijkste plug-ins (Yoast SEO, Google Analytics, caching plug-ins etc.)

Stap 6: je bent klaar om te beginnen aan jouw website

Scenario 2: je hebt een website zonder WordPress

Websites kunnen met verschillende systemen gemaakt worden. Als je een website hebt die op een ander CMS draait, moet je het een en ander regelen voor je aan de WordPress website kan beginnen. Hieronder zie je stap voor stap wat je moet doen.

Stap 1: kijk of je jouw website één-op-één over kan zetten naar WordPress

Stap 2: ga op zoek naar een nieuwe (sub)domeinnaam – Tip: kies een naam die bij kan dragen aan je SEO

Stap 3: voer stap 2 tot en met 5 van scenario 1 uit

Stap 4: bouw de website één-op-één na via WordPress en optimaliseer waar mogelijk

Stap 5: zet de overdracht klaar op de originele domeinnaam (vraag bij je hostingpartij na wat de makkelijkste optie is)

Stap 6: importeer jouw nieuwe WordPress website naar je originele domeinnaam

Stap 7: check of alles klopt

Stap 8: redirect jouw nieuwe domeinnaam naar je originele domeinnaam (gaat via de hostingpartij)

Stap 9: jouw website is klaar om te knallen!

Scenario 3: je hebt al een WordPress website laten bouwen

Dit is de simpelste variant. In dit geval hoef je niets te veranderen aan je hosting en domeinnaam. Als je dit artikel toch bent gaan lezen, heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Misschien ben je zelfs niet tevreden met je huidige website. In beide gevallen kun je even een berichtje te sturen. Dan krijg je (uiteraard gratis en vrijblijvend) advies vanuit onze kant.

Een WordPress website laten bouwen

Nu begint het leuke stuk. Wat als je de WordPress website wil laten bouwen? Dan moet je een betrouwbare partner vinden. Maar waar moet je dan op letten? Met wie moet je in zee gaan? En misschien nog wel belangrijker: met wie niet?

Een betrouwbare partner vinden

Het vinden van een betrouwbare partner kan een flinke uitdaging zijn. De eerste stap is het gesprek aangaan. Vaak kan je dan wel onderscheid maken of iemand alleen iets wil verkopen, of jou oprecht wil helpen. Waarschijnlijk hoef ik jou niet uit te leggen met wie je wél en niet wil werken.

Afgeronde projecten bekijken

Afgeronde projecten zeggen veel over de kwaliteit van het werk. Probeer dan verder te kijken dan het design en de mooie plaatjes. Verplaats jezelf in het bedrijf. Denk jij dat deze website écht waarde biedt? Zo ja, dan zit het vast goed. Zo niet, krab dan nog eens goed achter je oren.

Tip: op de website staan vaak alleen de mooiste projecten. Vraag ook eens naar een paar projecten die niet op de website staan.

Vraag om een concept design

Misschien wel de belangrijkste tip in dit hoofdstuk: vraag om een concept design. Dit zullen de meeste WordPress websitebouwers niet zien aankomen. Een mooie test, die alleen de oprechte partijen zullen doorstaan. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten. Een concept design geeft nóg meer inzicht dan de afgeronde projecten. Als de partij hier niet voor open staat, moet jij je afvragen je dit soort mensen je website toevertrouwd. 

De prijs

De prijs is altijd een lastig en gevoelig onderwerp. Het is afhankelijk van de grootte, complexiteit en nog veel meer variabelen. Toch kunnen we onderscheid maken in 3 typen websitebouwers.

Type 1: goedkope troep
Excuses voor mijn taalgebruik. Ik kon even niets beters verzinnen. Maar dit zijn de websitebouwers die voor €200,- volledige websites aanbieden. Wat je hiervoor kan verwachten, is simpelweg standaard troep. Je kunt zelf het rekensommetje doen.

Een goede websitebouwer kost al gauw €50 – €75 per uur. Dat betekent dat de website binnen 3 à 4 uur tijd gemaakt moet worden. Hiervoor kan je simpelweg geen kwaliteit verwachten. Dat is het verschil tussen een goede en een goedkope website.

Type 2: high ticket websites
Dit zijn de websitebouwers die puur op de high ticket websites focussen. Zij werken vaak met grote bedrijven die tien- al dan niet honderdduizenden euro’s te besteden hebben voor hun website. Ieder zijn eigen ding natuurlijk, maar voor jou is dit waarschijnlijk geen goede match.

Type 3: eerlijke prijzen
Door deze partijen wil jij jouw WordPress website laten bouwen. Zij werken met eerlijke tarieven, die volledig afhankelijk zijn van de waarde van de opdracht. Ook binnen deze categorie heb je verschillende prijsklassen.

Daarom werken wij bij Website Wonders zonder vaste prijzen. Wij kunnen simpelweg géén prijsopgave maken zonder een persoon gesproken te hebben.

Via deze link kun je de bedrijven bekijken die bij ons een WordPress website hebben laten bouwen.

Een WordPress website laten bouwen
De Nieuwe Lichting heeft bij ons een WordPress website laten bouwen

Het beheer en onderhoud van je website

Je hebt het een plan uitgewerkt. Je hebt een partij gevonden die de website voor een eerlijke prijs kan realiseren. Nu moet je nog weten wat er ná het bouwen van de website moet gebeuren. Waarschijnlijk heb je de termen ‘beheer en onderhoud’ wel eens voorbij zien komen, maar wat houdt dat dan precies in?

Het beheer en onderhoud van de website is een vaag begrip. Daarom heb ik deze even concreet gemaakt. Hieronder zie je een opsomming van werkzaamheden die ná het bouwen van de website nog gedaan moeten (of kunnen) worden.

Thema en plug-ins updaten

De website draait op een thema. Deze moet eens in de zoveel tijd geüpdatet worden. Hetzelfde geldt voor de plug-ins die ervoor zorgen dat de website goed functioneert. Bij het updaten van deze onderdelen, kan het een en ander veranderen in de code. In dat geval moet terug te leiden zijn aan welke update dit ligt, zodat dit teruggezet- en voorkomen kan worden.

WordPress en PHP updaten

Ook WordPress heeft regelmatig updates. Tijdens het updaten veranderen dingen in de code. Hierdoor kan het een en ander verkeerd kan komen te staan. Hetzelfde geldt voor het updaten van de PHP bij je hosting. Hiervoor zijn handleidingen te vinden, maar ik kan met voorstellen lijkt dat jij als bedrijfseigenaar met andere dingen bezig wil zijn.

Kleine aanpassingen

Kleine aanpassingen vallen vaak ook onder het beheer en onderhoud. Denk hierbij aan het aanpassen van teksten, foto’s, kleuren en linkjes. Daardoor hoef jij je geen zorgen meer te maken om de website. Als er iets aangepast moet worden, wordt dat gewoon voor je gedaan. Grote aanpassingen, zoals het maken van nieuwe pagina’s valt hier vaak niet onder.

Content publiceren

Consistent waardevolle content publiceren is de belangrijkste ranking factor in 2021. Dat betekent, dat alle content die jij op je website plaatst waardevol moet zijn. Dat het er dan ook goed uit moet zien, spreekt voor zich. Dit pakt vaker toch net iets beter uit als het door een expert gedaan wordt.

Concreet Wie deze werkzaamheden doet, is aan jou. Je zou het zelf kunnen doen. Hierdoor neemt het risico op fouten in de website wel aanzienlijk toe. Dan zou het natuurlijk zonde zijn als de websitebouwer de halve website opnieuw moet maken. Maar dat is een risico die je zelf het beste kunt inschatten.

Samenvatting

Een WordPress website laten bouwen is misschien nog complexer dan je dacht. Hopelijk hebben we je in dit artikel een mooi overzicht kunnen geven van de dingen waar je op moet letten. Al met al is de vertrouwde partij die jouw website maakt, het belangrijkst. Als het goed is nemen zij al deze vraagstukken uit handen.


[piotnetforms id=1246]Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.