Hoe maak ik mijn website beter vindbaar: 3 stappen die iedereen kan volgen

Hoe maak ik mijn website beter vindbaar?

3 stappen om jouw website beter vindbaar te maken:

 1. Doe een zoekwoord onderzoek
 2. Schrijf waardevolle content
 3. Optimaliseer jouw website

Zoekwoord onderzoek

Je kunt pas vindbaar worden als je weet waarop gezocht wordt. Daarom is een goed zoekwoord onderzoek de eerste stap in het proces. Je kunt in tools zoals Google Search Console (gratis), Semrush (betaald) en SE Ranking (betaald) achterhalen waarop gezocht wordt. De makkelijkste manier is als volgt:

 1. Vul alle zoekwoorden in dat te maken heeft met jouw product of dienst
 2. Sla alle interessante zoekwoorden op in een document
 3. Vul alle interessante zoekwoorden opnieuw in en kijk of er langere varianten zijn
 4. Noteer alle extra zoekwoorden
 5. Maak een overzicht met alle zoekwoorden, onderverdeeld in onderwerpen of categorieën
Hoe maak ik mijn website beter vindbaar - onderzoek

Nu je een flink bestand aan zoekwoorden hebt, is het tijd voor de strategie. We kunnen namelijk niet in één keer alle content gaan schrijven. Daarom moeten we een planning maken welke content we wanneer gaan publiceren. Je wil natuurlijk beginnen bij de meest interessante zoekwoorden. Dit bepaal je door:

 1. Te kijken welke zoekwoorden voor jouw bedrijf het meest interessant zijn
 2. Geen zoekwoorden te pakken die zoveel volume hebben dat je toch niet gaat ranken
 3. Zoekwoorden te filteren op concurrentie door middel van de KGR-methode

Publiceer waardevolle content

Nu de strategie klaar staat, kunnen we aan de slag met de content. De kwaliteit van de content moet goed zijn, anders kun je net zo goed niets schrijven. Het doel van content is zoekmachines te laten zien dat jij dé autoriteit bent binnen jouw vakgebied. Alleen dan zullen zoekmachines jouw content bovenin de zoekresultaten plaatsen. Een aantal kenmerken van waardevolle content zijn:

 • Het is uniek
 • Het sluit aan op de intentie van de zoeker
 • Het lost een specifiek probleem of vraagstuk op
 • Het is concreet
 • Het bevat foto’s en/of video’s

Wij raden aan om een Google search te doen voor je de content gaat schrijven. Door de 3 beste zoekresultaten te analyseren weet je waar zoekmachines naar op zoek zijn qua content (grootte).

Hoe maak ik mijn website beter vindbaar - content

Optimaliseer jouw website

De derde stap is het optimaliseren van jouw website. Dit noemen we ook wel zoekmachine optimalisatie. Goede, waardevolle content schrijven gebaseerd op gedrag in zoekmachines is goed, maar gaat jouw content niet op plek 1 krijgen. Daarvoor is het optimaliseren van jouw website (en de content die je hierop plaatst) cruciaal.


Zoekmachines gebruiken een algoritme die bepaalt welke zoekresultaten waar komen te staan. Deze algoritmes worden steeds complexer. Daarnaast veranderen de dingen die zoekmachines belangrijk vinden ook wel eens. Daarom is het belangrijk om de kern van jouw website goed te optimaliseren. Het optimaliseren van jouw website kunnen we onderverdelen in 2 taken:

 1. Technische SEO: het optimaliseren van de technische aspecten op jouw website
 2. On page SEO: het optimaliseren van jouw website pagina’s

Ze zijn beiden super belangrijk. Daarom hebben we over technische SEO (klik hier) en on page SEO (klik hier) een uitgebreid artikel geschreven.

Hoe maak ik mijn website beter vindbaar - optimalisatie

Conclusie: hoe maak ik mijn website beter vindbaar

Je maakt jouw website beter vindbaar door waardevolle content te schrijven en te optimaliseren, gebaseerd items waar mensen op zoeken.

Kun je hulp gebruiken bij het vindbaar maken van jouw website?

Wij helpen talloze bedrijven met SEO advies en de uitvoering hiervan. Bekijk hier ons SEO aanbod en klik hier om een gratis SEO strategiegesprek in te plannen.Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.