Waar moet een goede website aan voldoen? Ontdek de 8 belangrijkste kenmerken van een winstgevende website.

Inleiding: waar moet een goede website aan voldoen?

Een website is vaak het eerste contactpunt dat een potentiële klant heeft met een bedrijf. Het is daarom van cruciaal belang dat de website professioneel en effectief is, om ervoor te zorgen dat bezoekers klanten worden. Maar waar moet een goede website aan voldoen in 2023?

Bij Website Wonders hebben we jarenlange ervaring in het ontwerpen, bouwen en optimaliseren van websites voor bedrijven van elke omvang. In dit artikel delen we onze kennis en ervaring en bieden we een de kenmerken voor een effectieve website in 2023. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Twijfel dan vooral niet om contact met ons op te nemen.

8 kenmerken van een goede website

Een goede website heeft een aantal belangrijke kenmerken die ervoor zorgen dat bezoekers de website als professioneel, betrouwbaar en aantrekkelijk ervaren. Hieronder vindt u de belangrijkste kenmerken van een goede website in 2023:

 • Aantrekkelijk en professioneel design
 • Gemakkelijk navigeerbaar
 • Snelle laadtijd
 • Responsief design
 • Effectieve content
 • Call-to-actions
 • Beveiliging van de website (SSL-verbinding)
 • SEO en SEA

We gaan nu dieper in op elk van deze kenmerken en waarom ze zo belangrijk zijn voor een effectieve website.

Het belang van een aantrekkelijk en professioneel design

Een aantrekkelijk en professioneel design is van cruciaal belang voor de effectiviteit van een website. Het design van een website heeft namelijk een grote invloed op de gebruikerservaring en conversie. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van een goed design en enkele best practices voor webdesign.

Het effect van design op gebruikerservaring en conversie

Het design van een website heeft een grote invloed op de gebruikerservaring. Een website die er aantrekkelijk en professioneel uitziet, zal de aandacht van bezoekers trekken en hun interesse wekken. Dit vergroot de kans dat bezoekers op de website blijven en meer te weten willen komen over het bedrijf en de aangeboden diensten of producten.

Een goed design heeft ook een positieve invloed op de conversie. Door de website aantrekkelijk en professioneel te maken, wordt het vertrouwen van bezoekers gewonnen. Dit vergroot de kans dat bezoekers overgaan tot actie, bijvoorbeeld door het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.

Best practices voor webdesign

Een goed design is niet alleen aantrekkelijk, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk. Hieronder vindt u enkele best practices voor webdesign:

 • Maak gebruik van een visueel aantrekkelijk ontwerp dat past bij de huisstijl van het bedrijf
 • Houd het ontwerp eenvoudig en overzichtelijk, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken
 • Zorg ervoor dat de website snel laadt, zodat bezoekers niet hoeven te wachten
 • Gebruik duidelijke en goed leesbare lettertypen en kleuren
 • Maak gebruik van hoogwaardige afbeeldingen en video’s om de website aantrekkelijker te maken
 • Zorg ervoor dat de website goed werkt op alle apparaten, inclusief smartphones en tablets
 • Door deze best practices te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw website er niet alleen aantrekkelijk uitziet, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk is. Dit vergroot de kans dat bezoekers klanten worden en draagt bij aan de groei van uw bedrijf.

De impact van navigatie op de gebruikerservaring

De navigatie van een website is van groot belang voor de gebruikerservaring. Een website met een goede navigatie zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van logische en gemakkelijk te begrijpen navigatie en hoe navigatie het gedrag van gebruikers beïnvloedt.

Het belang van logische en gemakkelijk te begrijpen navigatie

Een logische en gemakkelijk te begrijpen navigatie is van groot belang voor de gebruikerservaring. Bezoekers moeten snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, zonder dat ze daarvoor veel moeite hoeven te doen. Een goede navigatie maakt het mogelijk om op een gestructureerde en logische manier door de website te navigeren.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de navigatie van de website gemakkelijk te begrijpen is. Bezoekers moeten direct begrijpen wat de verschillende menu-opties betekenen en wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken. Een ingewikkelde of onduidelijke navigatie kan leiden tot verwarring en frustratie bij bezoekers, wat weer kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring.

Hoe navigatie het gedrag van gebruikers beïnvloedt

De navigatie van een website heeft ook invloed op het gedrag van gebruikers. Een goede navigatie kan ervoor zorgen dat bezoekers langer op de website blijven en meer pagina’s bezoeken. Een slechte navigatie kan juist leiden tot een hogere bounce rate en minder conversies.

Daarnaast kan de positie en het ontwerp van de navigatie van invloed zijn op het gedrag van gebruikers. Door de navigatie op een opvallende en strategische plek te plaatsen, kunnen bezoekers sneller vinden wat ze zoeken en eerder overgaan tot actie. Ook het gebruik van afbeeldingen en iconen kan helpen om de navigatie meer op te laten vallen en de aandacht van bezoekers te trekken.

Kortom, een goede navigatie is essentieel voor een goede gebruikerservaring. Door te zorgen voor een logische en gemakkelijk te begrijpen navigatie en te experimenteren met de positie en het ontwerp ervan, kunt u ervoor zorgen dat bezoekers langer op uw website blijven en eerder overgaan tot actie.

De definitie van een snelle laadtijd

Een snelle laadtijd is van groot belang voor de gebruikerservaring en conversie van een website. In dit hoofdstuk bespreken we het effect van laadtijd op gebruikerservaring en conversie, en geven we tips om de laadtijd van een website te optimaliseren.

Het effect van laadtijd op gebruikerservaring en conversie

Een website met een snelle laadtijd zorgt voor een betere gebruikerservaring. Bezoekers hoeven niet lang te wachten voordat de website volledig is geladen, waardoor ze sneller vinden wat ze zoeken. Een trage laadtijd kan leiden tot frustratie bij bezoekers, wat weer kan leiden tot een hogere bounce rate en minder conversies.

Daarnaast heeft de laadtijd van een website ook invloed op de zoekresultaten van Google. Een snelle laadtijd kan ervoor zorgen dat uw website hoger in de zoekresultaten terecht komt, terwijl een trage laadtijd juist kan leiden tot een lagere ranking.

Tips om de laadtijd van een website te optimaliseren

Er zijn verschillende manieren om de laadtijd van een website te optimaliseren. Hieronder vindt u een aantal tips om de website snelheid te optimaliseren:

 1. Optimaliseer afbeeldingen: Afbeeldingen zijn vaak de grootste boosdoener als het gaat om trage laadtijden. Door afbeeldingen te optimaliseren en te comprimeren, kunt u de laadtijd van uw website verbeteren.
 2. Minimaliseer code: Onnodige code kan de laadtijd van een website vertragen. Door de code van uw website te minimaliseren, kunt u de laadtijd van uw website verbeteren.
 3. Gebruik caching: Caching is een techniek waarbij bepaalde elementen van een website tijdelijk worden opgeslagen, zodat ze sneller kunnen worden geladen bij een volgend bezoek. Door caching te gebruiken, kunt u de laadtijd van uw website aanzienlijk verbeteren.
 4. Gebruik een content delivery network (CDN): Een CDN is een netwerk van servers die zich over de hele wereld bevinden. Door gebruik te maken van een CDN, kunnen bezoekers de inhoud van uw website laden vanaf de server die zich het dichtst bij hun locatie bevindt. Dit kan leiden tot een aanzienlijk snellere laadtijd van uw website.

Kortom, een snelle laadtijd is van groot belang voor de gebruikerservaring en conversie van een website. Door afbeeldingen te optimaliseren, code te minimaliseren, caching te gebruiken en een CDN in te zetten, kunt u de laadtijd van uw website optimaliseren en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

Het belang van een responsief design

Een responsief design is een design dat goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van een website die goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten, en het effect van responsief design op gebruikerservaring en SEO.

Het belang van een website die goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten

Het belang van een responsief design ligt in het feit dat steeds meer mensen het internet gebruiken via mobiele apparaten. Het is daarom essentieel dat uw website goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten, zoals smartphones, tablets en laptops. Een website die niet goed werkt op mobiele apparaten kan leiden tot frustratie bij gebruikers en een hogere bounce rate.

Een responsief design zorgt ervoor dat uw website zich aanpast aan het schermformaat van het apparaat waarmee de website wordt bezocht. Hierdoor blijft de website goed leesbaar en bruikbaar, ongeacht het apparaat waarmee de website wordt bezocht.

Het effect van responsief design op gebruikerservaring en SEO

Een responsief design heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring, maar ook op de SEO van uw website. Google heeft aangegeven dat het hebben van een responsief design een belangrijke factor is bij het bepalen van de ranking van uw website in de zoekresultaten.

Een responsief design zorgt ervoor dat uw website goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten, wat kan leiden tot een betere gebruikerservaring en een lagere bounce rate. Dit kan vervolgens leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten van Google.

Kortom, het hebben van een responsief design is essentieel voor een goede gebruikerservaring en een goede SEO van uw website. Door te zorgen voor een design dat goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten, kunt u ervoor zorgen dat uw website toegankelijk is voor een breder publiek en dat u hoger scoort in de zoekresultaten van Google.

Het belang van effectieve content

Content is een belangrijk onderdeel van een website. Het is de informatie die bezoekers op uw website vinden. Het is dus van groot belang dat deze content effectief is en aansluit bij de behoeften en interesses van uw doelgroep. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van effectieve content en de invloed ervan op SEO en gebruikerservaring.

Best practices voor het creëren van effectieve content

Content is een belangrijk onderdeel van een website. Het is de informatie die bezoekers op uw website vinden. Het is dus van groot belang dat deze content effectief is en aansluit bij de behoeften en interesses van uw doelgroep. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van effectieve content en de invloed ervan op SEO en gebruikerservaring.

Best practices voor het creëren van effectieve content

Waar moet een goede website aan voldoen

Er zijn verschillende best practices voor het creëren van effectieve content. Hieronder vindt u een aantal tips:

 1. Zorg dat uw content relevant is voor uw doelgroep. Stem uw content af op de interesses en behoeften van uw doelgroep.
 2. Maak uw content aantrekkelijk en toegankelijk. Gebruik bijvoorbeeld korte zinnen, opsommingen en visuele elementen om uw content makkelijker leesbaar te maken.
 3. Zorg voor een goede balans tussen tekst en visuele elementen zoals afbeeldingen en video’s.
 4. Houd uw content up-to-date en zorg dat het aansluit bij de actualiteit.
 5. Gebruik keywords op een natuurlijke manier om uw content beter vindbaar te maken voor zoekmachines.

De invloed van content op SEO en gebruikerservaring

Content heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring, maar ook op SEO. Een website met kwalitatief goede content die aansluit bij de zoekopdracht van de gebruiker, zal hoger scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Daarnaast is effectieve content ook van belang voor de gebruikerservaring. Bezoekers willen snel en gemakkelijk de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Effectieve content draagt hieraan bij door de informatie duidelijk en overzichtelijk te presenteren.

Kortom, effectieve content is van groot belang voor zowel SEO als de gebruikerservaring. Door te zorgen voor kwalitatief goede content die aansluit bij de interesses en behoeften van uw doelgroep, kunt u ervoor zorgen dat uw website beter vindbaar is en een hogere conversieratio heeft.

Waar moet een goede website aan voldoen

Call-to-actions

Een call-to-action (CTA) is een knop of link die gebruikers aanspoort om actie te ondernemen. Dit kan variëren van het invullen van een formulier tot het doen van een aankoop. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van duidelijke en effectieve call-to-actions en geven we best practices voor het creëren van effectieve call-to-actions.

Het belang van duidelijke en effectieve call-to-actions

Een duidelijke en effectieve call-to-action is van groot belang voor de conversie op uw website. Als bezoekers niet worden aangespoord om actie te ondernemen, zullen ze dit ook niet snel doen. Het is daarom belangrijk dat call-to-actions opvallen en de bezoeker duidelijk vertellen wat er van hen verwacht wordt.

Een effectieve call-to-action is duidelijk, beknopt en aantrekkelijk. Het is belangrijk om een sense of urgency te creëren en de voordelen van de actie die u wilt dat de gebruiker onderneemt te benadrukken. Door bijvoorbeeld de woorden “nu”, “beperkt beschikbaar” of “gratis” te gebruiken, kan er een gevoel van urgentie gecreëerd worden.

Best practices voor het creëren van effectieve call-to-actions

Hieronder vindt u enkele best practices voor het creëren van effectieve call-to-actions:

 1. Maak uw call-to-actions opvallend en zorg dat ze contrasteren met de achtergrondkleur.
 2. Gebruik korte en krachtige teksten, zoals “Registreer nu” of “Koop nu”.
 3. Gebruik actiewoorden zoals “Krijg”, “Start”, “Ontdek” om actie te stimuleren.
 4. Maak gebruik van visuele elementen zoals pijlen om de aandacht van de bezoeker te trekken.
 5. Plaats call-to-actions op strategische plekken op uw website, bijvoorbeeld bovenaan de pagina of naast belangrijke informatie.
 6. Kortom, het is van groot belang om duidelijke en effectieve call-to-actions te gebruiken op uw website. Door gebruik te maken van best practices kunt u ervoor zorgen dat uw call-to-actions opvallen en bezoekers aanzetten tot actie.

Het belang van beveiliging van de website

Het is belangrijk om de beveiliging van uw website serieus te nemen. Een veilige website is niet alleen goed voor de veiligheid van uw bedrijfsgegevens, maar ook voor de gebruikerservaring en de SEO van uw website. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van een SSL-verbinding en de invloed van beveiliging op de gebruikerservaring en SEO.

Uitleg van SSL-verbinding en waarom het belangrijk is voor de beveiliging van een website

Een SSL-verbinding is een encryptieprotocol dat ervoor zorgt dat gegevens die tussen de browser van de bezoeker en de server van de website worden uitgewisseld, versleuteld zijn en niet door derden kunnen worden onderschept. Dit zorgt ervoor dat gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens veilig zijn.

Het is belangrijk om een SSL-verbinding te hebben op uw website, vooral als u persoonlijke gegevens of betalingsgegevens verzamelt. Websites zonder SSL-verbinding kunnen worden aangemerkt als onveilig en dit kan potentiële klanten afschrikken.

De invloed van beveiliging op de gebruikerservaring en SEO

Een veilige website is niet alleen belangrijk voor de beveiliging van uw gegevens, maar ook voor de gebruikerservaring en de SEO van uw website. Gebruikers vertrouwen websites met een SSL-verbinding meer en zullen eerder geneigd zijn om gevoelige informatie op uw website in te voeren.

Daarnaast heeft beveiliging ook invloed op de SEO van uw website. Google heeft aangegeven dat het hebben van een SSL-verbinding een rankingfactor is en dat veilige websites hoger kunnen scoren in de zoekresultaten.

Hoe kunt u een SSL-verbinding verkrijgen?

U kunt een SSL-verbinding verkrijgen door een SSL-certificaat te kopen bij een SSL-provider en deze te installeren op uw webserver. De meeste hostingproviders bieden SSL-certificaten aan en kunnen u helpen bij het installeren ervan.

Kortom, het is belangrijk om de beveiliging van uw website serieus te nemen. Een SSL-verbinding is belangrijk voor de beveiliging van uw gegevens, de gebruikerservaring en de SEO van uw website. Zorg ervoor dat u een SSL-verbinding heeft en u zult merken dat uw website veiliger en betrouwbaarder wordt.

Het belang van SEO en SEA

SEO en SEA zijn beide belangrijke aspecten van online marketing. In dit hoofdstuk zullen we uitleggen wat SEO en SEA zijn en wat het effect is op de vindbaarheid van een website.

Uitleg van wat SEO en SEA zijn

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is het optimaliseren van een website om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website te vergroten en zo meer verkeer naar de website te leiden.

SEA staat voor Search Engine Advertising. Het is het adverteren op zoekmachines zoals Google. Advertenties verschijnen boven of onder de organische zoekresultaten en worden getoond aan gebruikers die zoeken naar gerelateerde zoekwoorden. Het doel van SEA is om meer verkeer naar de website te leiden door middel van betaalde advertenties.

Het effect van SEO en SEA op de vindbaarheid van een website

SEO en SEA hebben beide een positief effect op de vindbaarheid van een website. Met SEO kunt u de inhoud van uw website optimaliseren om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines. Door het gebruik van zoekwoorden, meta-tags en andere technieken kan uw website beter gevonden worden door gebruikers die zoeken naar gerelateerde zoektermen.

SEA kan helpen om uw website snel bovenaan de zoekresultaten te plaatsen door middel van betaalde advertenties. Dit kan vooral handig zijn als u een nieuwe website heeft of als u snel meer verkeer naar uw website wilt leiden. Met SEA kunt u gericht adverteren op zoekwoorden die relevant zijn voor uw website en uw doelgroep.

Hoewel SEO en SEA beide een positief effect hebben op de vindbaarheid van uw website, zijn er wel enkele verschillen tussen beide. SEO is een meer organische en langdurige aanpak, terwijl SEA meer gericht is op het verkrijgen van snelle resultaten. Het is belangrijk om beide aanpakken te overwegen en te kijken welke het beste past bij uw bedrijf en doelstellingen.

Kortom, SEO en SEA zijn beide belangrijke aspecten van online marketing. Met SEO kunt u uw website optimaliseren om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines en met SEA kunt u snel meer verkeer naar uw website leiden met behulp van betaalde advertenties. Door het combineren van beide aanpakken kunt u uw website beter vindbaar maken en meer verkeer naar uw website leiden.

Het verschil tussen SEO en SEA

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen SEO en SEA. Ook hebben we daar een video over opgenomen, die kunnen jullie hieronder bekijken.

Veelgestelde vragen over de kenmerken van een goede website

Wat staat er op een goede website?

Een goede website bevat relevante informatie voor de bezoekers en overtuigt hen om voor jouw bedrijf te kiezen. Elementen die vaak voorkomen zijn een “over ons” pagina, informatie over de aangeboden diensten of producten, en referenties of testimonials van eerdere klanten.

Welke zes soorten websites zijn er?

Er zijn over het algemeen zes soorten websites: 1) bedrijfswebsite, 2) webshop/e-commerce website, 3) informatieve website, 4) blog, 5) social media website, en 6) online portfolio. Elke website heeft zijn eigen doel en vereist verschillende kenmerken en functies om effectief te zijn. Het is belangrijk om te bepalen welk type website het beste past bij de doelstellingen van jouw bedrijf.

Welke drie dingen heb je nodig om een website te maken?

Om een website te maken heb je drie dingen nodig: 1) een domeinnaam, 2) een webhosting service en 3) een website builder of een CMS (Content Management System) zoals WordPress. De domeinnaam is het webadres van de website, de webhosting service is waar de website wordt opgeslagen en toegankelijk wordt gemaakt voor bezoekers, en de website builder of het CMS is de tool waarmee je de website kunt maken en beheren.

Wat kost een eigen website per jaar?

De kosten van een website variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type website, de omvang van de website, de gewenste functies en het gebruik van professionals zoals webdesigners en ontwikkelaars. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van een paar honderd tot duizenden euro’s per jaar, inclusief de kosten voor hosting, domeinnaamregistratie en eventuele andere services zoals beveiliging, onderhoud en marketing. Het is belangrijk om een realistisch budget vast te stellen en te overwegen welke functies en diensten essentieel zijn voor jouw website.

Hoe krijg je je website bovenaan?

Om een website hoog in de zoekresultaten te krijgen, moet je zorgen voor een goede zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van de technische aspecten van de website, zoals de laadtijd en het responsieve ontwerp. Daarnaast kan het creëren van waardevolle en relevante content voor bezoekers en het verkrijgen van backlinks van andere websites helpen om de website hoger in de zoekresultaten te krijgen. Het is ook belangrijk om de website regelmatig te blijven optimaliseren en updaten om de ranking te behouden of te verbeteren.

Wat is het doel van de website?

Het doel van een website kan variëren, afhankelijk van de aard van de website en het bedrijf of individu erachter. Over het algemeen kan het doel van een website zijn om informatie te verstrekken, producten of diensten te verkopen, leads te genereren (zie dit artikel van Zelf Leads Genereren voor een uitgebreide uitleg hiervan), merkbekendheid te vergroten, sociale betrokkenheid te stimuleren en nog veel meer. Het is belangrijk om een duidelijk doel te hebben bij het maken van een website en ervoor te zorgen dat het ontwerp, de inhoud en de functies van de website aansluiten bij dat doel.

Wie kijkt er op mijn website?

Het is moeilijk om precies te weten wie er op je website kijkt, omdat het internet een openbaar platform is en iedereen met een internetverbinding toegang heeft tot je website. Er zijn echter tools beschikbaar, zoals Google Analytics, die kunnen helpen bij het identificeren van de demografische gegevens van je websitebezoekers, zoals leeftijd, geslacht, locatie, interesses en nog veel meer. Dit kan nuttig zijn om een beter begrip te krijgen van wie je website bezoekt en om je website aan te passen aan de interesses en behoeften van je doelgroep.

Conclusie

Een goede website is essentieel voor het succes van een bedrijf. Een website is immers het visitekaartje van een onderneming en kan potentiële klanten overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen. Maar waar moet een goede website aan voldoen?

Om te beginnen moet een goede website een aantrekkelijk en professioneel design hebben. Dit heeft een grote impact op de gebruikerservaring en conversie. Daarnaast is een logische en gemakkelijk te begrijpen navigatie van groot belang voor de gebruiksvriendelijkheid van een website. Het hebben van een snelle laadtijd en een responsief design dragen hier ook aan bij.

Maar niet alleen het design en de technische aspecten zijn belangrijk. De content van een website is minstens zo belangrijk. Effectieve content heeft een grote invloed op de SEO en gebruikerservaring. Tot slot is beveiliging van de website belangrijk en is het hebben van een SSL-verbinding cruciaal voor de beveiliging van een website.

Bij Website Wonders weten we precies waar een goede website aan moet voldoen. Wij kunnen helpen bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een winstgevende website. Wil jij ook een succesvolle website voor jouw bedrijf? Vraag dan nu een strategiegesprek aan en ontdek wat Website Wonders voor jou kan betekenen.Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.