Wat betekent SSL verbinding? 5 dingen om op te letten

Als ik het heb over een SSL verbinding (of SSL certificaat) gaat er vast wel een belletje bij je rinkelen. Waarschijnlijk weet je dat het iets met beveiliging te maken heeft, maar als ik aan je vraag “wat betekent SSL verbinding”, heb je daar waarschijnlijk geen antwoord op.

Daarom behandelen we deze vraag in dit artikel: wat betekent SSL verbinding?

Wat betekent SSL verbinding?

Wat betekent SSL verbinding? SSL staat voor Secure Socket Layer. Een SSL verbinding zorgt er met haar beveiligingsprotocol voor dat er een versleutelde verbinding ontstaat tussen een (web)server en een (internet)browser. Dit is belangrijk, omdat alle gegevens die door de browser en server worden verstuurd, natuurlijk niet prijsgegeven mogen worden aan partijen die daar geen recht op hebben. Dus, wat betekent een SSL verbinding? Een versleuteling die ervoor zorgt dat gegevens veilig zijn.

Waarom is een SSL verbinding belangrijk?

Een SSL verbinding is super belangrijk. En dit gaat verder dan je waarschijnlijk dacht. Waarom een SSL verbinding belangrijk is, kunnen we opdelen in twee delen:

Beveiliging

Het laatste dat je natuurlijk wilt, is dat jouw website gegevens prijsgegeven worden aan jan en alleman. Dit is niet alleen een schande voor je bezoekers, maar ook je bedrijfsreputatie kan hierdoor op het spel te staan komen. En dan zwijg ik nog over de mogelijke juridische problemen die dit met zich mee kan brengen.

Commercieel

Bij een website zonder SSL verbinding staat links bovenin “niet veilig” (in plaats van een hangslot). Dit geeft jouw bezoekers natuurlijk geen vertrouwen. Ik ken een heleboel mensen, die een website direct verlaten als deze niet beveiligd is. Daarnaast zul je ook minder goed ranken als jouw website geen SSL verbinding heeft, omdat Google dit niet ziet als een veilige omgeving voor haar gebruikers.

Het verschil tussen HTTP en HTTPS

Aansluitend op de vraag wat betekent SSL verbinding, kunnen we het verschil tussen HTTP en HTTPS erbij pakken. Deze twee staan namelijk direct in verbinding met elkaar. HTTP staat voor “HyperText Transfer Protocol”. Dit protocol is de basis van communicatie op zowel het internet als intranet. HTTPS staat voor “HyperText Transfer Protocol Secure” en is de beveiligde variant van HTTP. Deze kun je activeren door een SSL verbinding (door middel van een SSL certificaat) op je website in stand te brengen. Zie hieronder het verschil tussen een HTTP en HTTPS verbinding

Wat betekent SSL verbinding - niet beveiligd
foute/niet beveiligde URL: https://websitewonders-oud.website-development.io bijvoorbeeld
Wat betekent SSL verbinding - beveiligd
goede/beveiligde URL: https://websitewonders-oud.website-development.io bijvoorbeeld

Omdat wij de beveiliging van onze website erg belangrijk vinden, forceren wij alle website links naar HTTPS, zodat onze bezoekers altijd op een versleutelde verbinding opereren. Wij raden jullie ook aan om dit te doen.

Hoe werkt een SSL verbinding?

Als je een nieuwe bankpas aanvraagt, krijg je nooit je pas en pincode in één keer opgestuurd. Deze komen altijd via twee verschillende pakketjes binnen. Waarom? Omdat deze gegevens niet in de verkeerde handen mogen vallen. Het zou toch lullig zijn als je opeens een lege bankrekening hebt. Daarom heeft de bank hier een protocol voor bedacht.

  1. Ze sturen jouw bankpas op via de post. Hierin vertellen ze dat de pincode er ook aan komt
  2. Ze sturen jouw pincode op via de post. Hierin vertellen ze dat jij je bankpas (als het goed is) al hebt ontvangen

Ze sturen je de pas en de code hiervan apart van elkaar op. Dus alleen als jij beiden hebt, kun je het gebruiken. Dat is erg handig voor als een postcode het pakketje bijvoorbeeld verkeerd aflevert. Eigenlijk creëert de bank op deze manier een beveiligde overdracht van data.

Jouw SSL verbinding doet in de praktijk eigenlijk hetzelfde. Zonder in de technische details te verdwalen, zorgt deze verbinding ervoor dat alle gegevens versleuteld zijn en alleen beschikbaar zijn voor degene met de code van dit slot. En dat zijn dus niet de personen die hier geen recht op hebben.

Voordelen van een SSL verbinding

De belangrijkste voordelen van een SSL verbinding zijn:

  • Hoger in de zoekresultaten
  • Hogere conversies op jouw website
  • Een professionele bedrijfsuitstraling
  • Een veilige omgeving voor je bezoekers

Hoger in de zoekresultaten

Dit is in onze ogen een van de belangrijkste voordelen van een SSL verbinding. Als jouw website niet gevonden wordt, kun je hier nooit nieuwe klanten (en daarbij omzet) mee genereren. Daarom is het cruciaal om er alles aan te doen, om jouw website beter vindbaar te maken. Het installeren van een SSL certificaat is hierin misschien wel de makkelijkste manier.

Hogere conversies op jouw website

Nadat je bezoekers op je website hebt, wil je deze natuurlijk converteren naar klanten. Daarvoor is een SSL verbinding uitermate belangrijk. Zou jij bijvoorbeeld kleding kopen via een niet beveiligde website? Ik persoonlijk niet. Ik ga geen bank transacties verrichten op een verbinding die niet beveiligd is. Ditzelfde geldt voor het achterlaten van mijn gegevens, voor bijvoorbeeld contact en/of offerte aanvragen.

Een professionele bedrijfsuitstraling

Hier kunnen we lang en kort over zijn. Een beveiligde verbinding staat gewoon een stuk beter dan een onbeveiligde verbinding. Als jij een professionele bedrijfsuitstraling wil bieden, wat ieder bedrijf in mijn ogen (in ieder geval via de website) wil hebben, is een beveiligde verbinding cruciaal.

Een veilige omgeving voor je bezoekers

Dit is waar het uiteindelijk natuurlijk om draait. Je wilt een veilige omgeving voor je website bezoekers creëren.

Verschillende SSL certificaten

Nu we een antwoord hebben op “wat betekent SSL verbinding”, is het belangrijk om hier wat mee te doen. Er moet een SSL certificaat geïnstalleerd worden, maar… welk SSL certificaat kiezen we? De 3 meest voorkomende SSL certificaten zijn:

  1. Single Domain SSL: hiermee beveilig je één domein (voorbeeld: websitewonders.nl)
  2. Wildcard SSL: hiermee beveilig je één domein + alle verwante subdomeinen (voorbeeld: websitewonders.nl & ssl.websitewonders.nl)
  3. Extended Validation: hiermee beveilig je één domein + staat je bedrijfsnaam in de adresbalk

Welk certificaat jij nodig hebt? Daar moet je zelf over nadenken. Heb je één domein die beveiligd moet worden? Ga dan voor een Single Domain of Extended Validation. Wil je ook subdomeinen onder je domein beveiligen? Ga dan voor de Wildcard SSL.

Samenvatting: wat betekent SSL verbinding?

Wat betekent SSL verbinding? EEN BEVEILIGDE VERBINDING OP JE WEBSITE. Niet alleen (juridisch) verplicht, maar ook erg belangrijk voor de winstgevendheid van jouw bedrijfswebsite. Heb je vragen over SSL? Of kun je hier hulp bij gebruiken? Twijfel dan vooral niet om contact met ons op te nemen door een mailtje naar roy@websitewonders.nl te sturen.

Call to action

Website onderhoud uitbesteden bij Website Wonders? Dat kan! Klik hier om onze website onderhoud dienst te bekijken.

Gerelateerde links

  • Klik hier om meer te weten te komen over website onderhoud
  • Klik hier om meer te weten te komen over onze diensten
  • Klik hier om te zien hoe je https kan forceren in WordPress
  • Klik hier om te zien hoe wij het regelen via onze webhosting
  • Klik hier om aan te melden voor de Winstgevende Website Workshop
  • Klik hier om contact op te nemen

[piotnetforms id=1246]



Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.