Wat is on page SEO? 12 stappen om beter vindbaar te worden

Wat is on page SEO?

On page SEO staat voor het optimaliseren van alle elementen op jouw pagina’s om ervoor te zorgen dat deze beter vindbaar zijn in zoekmachines. On page SEO gaat over het optimaliseren van de content, door (onder andere) een goede structuur, gebruikersvriendelijkheid, interne linkbuilding en pagina optimalisatie (page title en metadescription). Het doel is om een kwalitatief goede pagina te maken die zoekmachines waardevol genoeg vinden om hoog in de resultaten te plaatsen.

Verschil on page SEO en off page SEO

On page SEO wordt vaak in de war gehaald met off page SEO. Het is belangrijk om te weten dat dit 2 totaal verschillende dingen zijn. On page SEO gaat over het optimaliseren OP de pagina’s zelf. Off page SEO gaat over het verzamelen van (back)links naar jouw website pagina’s via externe factoren (zoals guest blogging, listing websites etc).

Verschillende onderdelen van on page SEO

On page SEO gaat dus puur en alleen over de onderdelen die jij op iedere individuele pagina kan optimaliseren. We gaan het dus niet hebben over algemene of technische SEO items, die niet gebonden zijn aan een specifieke pagina, zoals bijvoorbeeld de sitemap, robots.txt file en broken links.


Maar wat is on page SEO dan precies? Houdt in ieder geval rekening met de onderstaande factoren:

 • URL
 • Page title
 • Metadescription
 • Heading 1
 • Overige headings
 • Rijke content (afbeelding & video)
 • Alt tags van afbeeldingen
 • Keywords
 • Interne links
 • Externe links
 • Segmentic html
 • Pagespeed optimalisatie

URL

Voor een sterke on page SEO is een goede URL structuur belangrijk. Het moet voor bezoekers en zoekmachines direct duidelijk zijn waar de pagina over gaat na het bekijken van de URL. Een aantal kenmerken van een goede URL zijn:

 • Een goede URL is kort
 • Een goede URL laat concreet zien waar de pagina over gaat
 • Een goede URL heeft een logische en hiërarchische opbouw (/diensten/webdesign in plaats van /webdesign bijvoorbeeld)

Page title

Dit is de dik gedrukte titel die zoekmachines als eerste laten zien. Jouw page title is een van de belangrijkste factoren voor je on page SEO. Je wil het zoekwoord waarop je wilt ranken hierin verwerken, maar dat is niet het enige. Deze titel bepaalt grotendeels of bezoekers wel of niet op jouw website klikken. Als de titel niet aantrekkelijk is, kun je wel ranken, maar zul je alsnog geen bezoekers trekken (omdat niemand op de link klikt).


Je wil ervoor zorgen dat de titel overeenkomt met het vraagstuk van de gebruiker. Alleen dan kun je hen overtuigen om op jouw website te klikken. Zie hieronder het voorbeeld van een goede page title.

Wat is on page SEO - page title optimalisatie

Gebruikers die op zoek zijn naar “website laten maken Papendrecht”, zien dat deze titel 1-op-1 aansluit op hun vraagstuk. Daarom zullen zij veel eerder geneigd zijn om op deze link te klikken, dan een algemene link die alleen “website laten maken” omvat.

Meta description

Direct onder de page title vind je de meta description. Dit is de langere beschrijving, waarbij jij toelicht wat bezoekers op de pagina precies kunnen verwachten. De meta description heeft als doel om bezoekers te overtuigen op jouw website te klikken. Hiervoor is het handig dat je het keyword erin verwerkt, maar de “sales” kant van de meta description is veel belangrijker. Zie hieronder de meta description van onze Google Ads campagne.

Wat is on page SEO - meta description optimalisatie

In de meta description verwerken we een bizar aanbod met een ongelofelijke garantie. Dit trekt direct de aandacht van de gebruiker (omdat het te mooi klinkt om waar te zijn). Daardoor zien we ook goede CTR’s (click through rates) op deze campagne.

H1

De H1 is de belangrijkste heading op jouw website. Dit is namelijk het allereerste dat zoekmachines uitlezen als ze de pagina zelf gaan crawlen. Kenmerken van een goede H1 zijn:

 • Hij staat bovenaan de pagina
 • Hij is niet langer dan 2 korte zinnen
 • Hij bevat het zoekwoord waarop je wil ranken
 • Hij geeft duidelijk weer waar de pagina over gaat

Als je rekening houdt met de punten hierboven heb jij een H1 die bijdraagt aan je on page SEO.

Wat is on page SEO - H1 (1)

Overige headings

Daarnaast gebruik je als het goed is nog meer headings op jouw pagina. Je kunt het zien als een inhoudsopgave van een groot bestand. Aan de structuur van de headings (tussen koppen) wil je kunnen zien waar het document (in dit geval de pagina) precies over gaat. Hoofdonderwerpen kaart je aan met een H2. De sub onderwerpen daarbinnen kun je vervolgens aanduiden met H3’s (en eventueel H4’s, H5’s en H6’s bij grotere pagina’s).

Wat is on page SEO - overige headings (1)

Rijke content (afbeeldingen & video’s)

Niemand gaat een saai artikel van 2.000 woorden zonder enige afbeeldingen en/of video’s helemaal lezen. Je wil jouw pagina’s levendig maken, door teksten af te wisselen met visualisaties. Zo houdt je de aandacht van de bezoeker, heb je een betere time on page en verbeter je de on page SEO, en daarbij vindbaarheid van jouw website.


Als je video content maakt, raad ik zeker aan om dit ook toe te voegen aan jouw pagina’s. Bij onze artikelen zie je ook regelmatig video’s over de desbetreffende onderwerpen voorbijkomen.

Alt tags van afbeeldingen

Als je aan de slag gaat met afbeeldingen, wat we zeker aanraden, wil je deze ook optimaliseren. Dit kun je doen door het zoekwoord waarop je wilt ranken te verwerken in de title en alt tag van de afbeelding. Wij hanteren altijd het volgende proces voor het toevoegen van afbeeldingen:

 1. Verwerk het keyword in de bestandsnaam van de afbeelding op jouw PC
 2. Upload de afbeelding in de WordPress media library
 3. Kopieer de title van de afbeelding naar de alt tag van de afbeelding

Nu heb je een geoptimaliseerde afbeelding die bijdraagt aan de on page SEO van jouw website.

Wat is on page SEO - alt tags

Keywords

Nee, het is niet de bedoeling dat je het zoekwoord waarop je gevonden wil worden 100x in de pagina terug laat komen. Vroeger werkte dit, maar zoekmachines zijn hier tegenwoordig veel te slim voor. Gebruikersvriendelijkheid staat centraal, dus je wil het zoekwoord niet zo vaak gebruiken dat de pagina minder gebruikersvriendelijk wordt. Wij hanteren vaak de 1% regel: ongeveer 1% van de woorden op de pagina is het zoekwoord (of een variant daarvan).

Wat is on page SEO - keywords

Interne links

Interne links zijn cruciaal om de on page SEO van jouw website te verbeteren. Je wil zoveel mogelijk WAARDEVOLLE interne links toevoegen aan jouw pagina’s. Let op: interne links moeten altijd bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Voeg ze dus niet onnodig toe op plekken waar het niet relevant is. Zelf voegen wij interne links op een aantal manieren toe:

 1. We linken handmatig binnen artikelen naar andere artikelen en/of pagina’s
 2. We verwerken interne linkbuilding in templates (om compleet geautomatiseerd te linken)

Daarnaast kun je ook gebruik maken van interne linkbuilding tootls, zoals internal link juicer. Hiermee kun je een groot gedeelte van je linkbuilding automatiseren.

Wat is on page SEO - interne links

Externe links

Externe links zijn ook belangrijk om jouw on page SEO te verbeteren. Je bouwt autoriteit op door naar andere websites te linken. Let wel op dat je naar goede websites linkt. Je kunt op twee manieren linken naar externe websites:

 1. Dofollow links
 2. Nofollow links

We raden aan om altijd minimaal 1 dofollow link te gebruiken op jouw pagina’s.

Segmentic HTML

De achterliggende code van jouw website moet duidelijk zijn voor zoekmachines. Als je een opsomming maakt, wil je dat zoekmachines doorhebben dat dit een opsomming is. De standaard tag van een nieuw element is vaan simpel weg een “div”. Het probleem is, dat zoekmachines niet weten wat de inhoud in deze div voor betekenis heeft. Daarom wil je de juiste segmentic HTML koppelen aan elementen. Veelvoorkomende elementen zijn:

 • Header
 • Nav
 • Section
 • Article
 • Ordered list
 • Unordered list
 • List items
 • Footer

Pagespeed optimalisatie

Pagespeed optimalisatie vindt grotendeels plaats onder de algemene SEO. Toch is het ook bij on page SEO erg belangrijk. Als jij een pagina hebt met 10 afbeeldingen met een gemiddelde grootte van 1MB hebt, gebruiken de afbeeldingen in totaal dus 10MB. Dit moet allemaal geladen worden op de frontend. Dat is doodzonde als je diezelfde afbeeldingen ook kan comprimeren naar 100kb per stuk. Dan hoeft de site in totaal maar 1MB te laden. Het is dus super belangrijk om jouw afbeeldingen te optimaliseren, zodat jouw pagina sneller laadt.

Wat is on page SEO - pagespeed

Belangrijke tools voor on page SEO optimalisatie

Binnen WordPress maken wij gebruik van Rank Math SEO. Deze tool helpt met algemene SEO optimalisatie, technische SEO en on page SEO. Buiten WordPress gebruiken wij SE Ranking om rankings bij te houden en website audits te maken (voor verdere optimalisatie). Een aantal andere interessante on page SEO tools zijn:

Wat is on page SEO? Onze conclusie

Dus, als ik jou nu de vraag “wat is on page SEO?” stel, weet je waarschijnlijk het antwoord. On page SEO is het optimaliseren van jouw pagina’s om beter vindbaar te worden binnen zoekmachines.

Kun je hulp gebruiken bij SEO?

Wij helpen talloze bedrijven met SEO advies en de uitvoering hiervan. Bekijk hier ons SEO aanbod en klik hier om een gratis SEO strategiegesprek in te plannen.Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.