Website onderhoud kosten

Website onderhoud kosten

We kunnen pas kijken naar de website onderhoud kosten als we weten waar dit precies over gaat. Wat valt er allemaal onder website onderhoud? Hoe staat dit in verband met webhosting? En waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel behandelen we de website onderhoud kosten en de werkzaamheden die hierbij komen kijken.

WordPress CMS-systeem?

Volgens W3 Techs draait 43% van alle websites op het internet op WordPress. Daarbij is WordPress het meestgebruikte CMS-systeem ter wereld. Daarom nemen we WordPress als uitgangspunt om de website onderhoud kosten in dit artikel te bepalen.

WordPress website onderhoud kosten
WordPress website onderhoud kosten

Waarom website onderhoud belangrijk is

Waarom website onderhoud belangrijk is? Omdat je niet ieder jaar een nieuwe website wil (laten) bouwen, lijkt me… als je website onderhoud niet (goed) uitvoert, is het een kwestie van tijd voor je website verouderd, en daarbij niet meer te gebruiken is. De website onderhoud kosten vallen ook reuze mee, in vergelijking tot de kosten van een nieuwe website.

Wel of geen webhosting

Vóór we kunnen bepalen wat er onder het website onderhoud valt, is het belangrijk om te weten waar de webhosting is ondergebracht. Als de webhosting ook intern wordt geregeld, biedt dit veel meer (en efficiëntere) mogelijkheden om de website te onderhouden. Daarom raden we ook zeker aan de webhosting en het website onderhoud bij één partij onder te brengen.

Website onderhoud uitbesteden VS zelf doen

Website onderhoud kosten zijn niet van toepassing als je het onderhoud zelf op je neemt. Dit brengt echter wel een aantal nadelen met zich mee. De nadelen van website onderhoud zelf doen zijn:

 • Het kost tijd
 • Het vereist expertise
 • Het brengt risico’s met zich mee

Al met al, raden wij vrijwel ieder bedrijf aan om het website onderhoud uit te besteden. Tenzij er intern iemand verantwoordelijk is voor de website (en hier verstand van van heeft). In de video hieronder lichten we dit nog verder toe.

Website onderhoud werkzaamheden

We gebruiken alle werkzaamheden van de website onderhoud dienst bij Website Wonders als uitgangspunt voor dit hoofdstuk. Zie hieronder een opsomming van alle werkzaamheden die onder ons website onderhoud vallen:

 • Hoge kwaliteit webhosting
 • SSL verbinding
 • DNS management
 • WordPress updates
 • Plugin updates
 • 24/7 uptime monitor
 • Bug fixing
 • WordPress ondersteuning
 • Website edits
 • Linkanalyse
 • Database opschoning
 • Premium noodsupport
 • Snelheidsoptimalisatie

Hieronder behandelen we deze werkzaamheden 1-voor-1 en leggen we uit waarom dit belangrijk is om voor het onderhouden & managen van jouw website.

Hoge kwaliteit webhosting

Het is belangrijk om goede webhosting te hebben. Niet alleen voor de prestaties van je website, maar ook voor de efficiëntie en veiligheid van het onderhoud. Omdat dit ook tijd kost om te managen, verwerken we de kosten hiervan standaard in onze onderhoud pakketten. We brengen dit onder bij de website onderhoud kosten, omdat de webhosting en het website onderhoud hand in hand lopen.

SSL verbinding

Een SSL verbinding is cruciaal voor de beveiliging, vindbaarheid en conversies van jouw bedrijfswebsite. Daarom zit dit verwerkt in onze standaard website onderhoud pakketten. In dit artikel kun je meer lezen over het belang van een SSL verbinding.

DNS management

Het managen van DNS instellingen is onderdeel van ons website onderhoud. Denk hierbij aan het toevoegen en/of aanpassen van TXT-records, A-records, MX-records enzovoort.

WordPress updates

WordPress wordt regelmatig geüpdatet om nieuwe functionaliteiten toe te voegen en de beveiliging van het platform te verbeteren. Daarom is het belangrijk deze updates door te voeren op de website. De meeste hackers dringen door bij WordPress websites die al lang geen updates hebben uitgevoerd (en daardoor beveiligingslekken hebben).

Plugin updates

Binnen WordPress worden plugins gebruikt voor technische elementen op de website. Deze systemen zijn ontwikkeld door andere developers, en hebben daarbij hun eigen updates. Naast de WordPress updates, moeten de plugins dus ook regelmatig geüpdatet worden.

24/7 uptime monitor

Onze uptime monitor houdt 24/7 bij of de website nog online is. Mocht er een probleem ontstaan waardoor de website offline is (door bijvoorbeeld een probleem bij de hostingpartij), krijgen we hier direct een melding van.

Bug fixing

Er kunnen altijd kleine bugs ontstaan of ontdekt worden. We zorgen ervoor dat deze worden opgelost. Let op: dit is alleen het geval als wij de website ook daadwerkelijk hebben gebouwd.

WordPress ondersteuning

We beantwoorden al je vragen over WordPress en haar systemen.

Website edits

We voeren website aanpassingen en uitbreidingen door op de website. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

 • Het toevoegen van reviews
 • Het toevoegen van medewerkers
 • Het toevoegen van case studies
 • Het aanpassen van teksten & afbeeldingen
 • Het toevoegen van call to actions
 • Het aanpassen van kleuren
 • Enzovoort

Het voordeel voor jou: we zijn continu bezig met het uitbreiden en optimaliseren van jouw website. En de website onderhoud kosten die dit met zich meebrengt, liggen aanzienlijk lager dan de kosten die hiervoor gerekend zouden worden als we de uren zouden factureren.

Linkanalyse

We analyseren alle links op de website, zodat we zeker weten dat alles goed staat. Als we broken links (links die niet meer bestaan) tegenkomen, zorgen we er voor dat dit direct wordt geregeld en de vindbaarheid van de website niet geschaad wordt.

Database opschoning

WordPress slaat alle data op in haar database. Dit systeem werkt hartstikke goed, maar heeft ook een nadeel: op een gegeven moment zit de database vol. Daarom zorgen we ervoor dat de database regelmatig opgeschoond wordt, zodat de website optimaal presteert.

Premium noodsupport

Je krijgt voorrang op de support van jouw website.

Snelheidsoptimalisatie

We zorgen ervoor dat jouw de snelheid van jouw website wordt geoptimaliseerd met de litespeed plugin.

Litespeed plugin website onderhoud kosten

Website onderhoud kosten

Voor de concrete website onderhoud kosten hebben we een overzicht gemaakt. Bij Website Wonders bieden we 3 website onderhoud pakketten aan: basic, plus en performance. In de tabel hieronder kun je zien wat de verschillen (en bijhorende kosten) zijn.

PerformancePlusBasic
€150
Per maand
€100
Per maand
€50
Per maand
Hoge kwaliteit webhosting
Beveiligd met SSL certificaat
DNS Management
Dagelijkse Cloud Backups
WordPress updates
Plugin updates
24/7 uptime monitor
Bug fixing
WordPress ondersteuning
Website edits✔ 2 uur✔ 1 uur
Linkanalyse
Database opschoning
Premium noodsupport
Snelheidoptimalisatie

Wil jij jouw website onderhoud uitbesteden? Dan ben je bij Website Wonders aan het juiste adres. Neem contact met ons op om de beste optie voor jouw bedrijf te bespreken.


[piotnetforms id=1246]Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.