Website optimalisatie kosten: 2 dingen om rekening mee te houden

Website optimalisatie kosten

Het is best lastig om de gemiddelde website optimalisatie kosten in te schatten. De werkzaamheden, grootte, complexiteit, en tijdlijn van het project hebben hier veel invloed op. Het is daarom ook vrijwel onmogelijk om een vast kostenplaatje te geven voor de website optimalisatie kosten. We doen in dit artikel ons uiterste best om een zo goed mogelijk beeld voor je te schetsen.

Wat is website optimalisatie

Website optimalisatie staat voor het optimaliseren van je website, logisch natuurlijk. Maar wat houdt dat optimaliseren eigenlijk in? In onze ogen, kunnen we website optimalisatie ophakken in 2 delen:

 • SEO optimalisatie
 • Snelheid optimalisatie
 • Conversie optimalisatie

Vindbaarheid optimalisatie

Er staan ongelofelijk veel websites op het internet. Als je wilt dat jouw website daartussen gevonden wordt, is het zaak dat je de optimalisatie van jouw website goed op orde hebt. Website optimalisatie wordt vaak in verband gebracht met SEO, omdat deze hetzelfde doel hebben: ervoor zorgen dat jouw website gevonden wordt door potentiële klanten.

Snelheid optimalisatie

Snelheid optimalisatie is cruciaal. Niet alleen voor de gebruikerservaring en conversies op je website, maar ook voor de vindbaarheid van je website. Er zijn veel tools die kunnen helpen bij de pagespeed van jouw website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan WP Rocket (betaald) en Autoptimize (gratis). Echter zijn deze tools alleen bedoelt, voor het optimaliseren van een goed opgebouwde website. Bij page builders als Divi, sle je met een dergelijk systeem eigenlijk de plank mis.

Conversie optimalisatie

Het optimaliseren van conversies is cruciaal om websitebezoekers te converteren naar leads. Het toepassen van gratis weggevers, slimme website structuren en goede sales teksten, draagt hier aan bij. Echter is conversie optimalisatie een breed item, dat onderdeel is van het webdesign en webdevelopment proces.

Daarom hebben we het in dit artikel over de optimalisatie met betrekking tot de vindbaarheid van jouw website.

De werkzaamheden bij website optimalisatie

Het optimaliseren van de website gebeurt vaak op 2 manieren:

 • Technische SEO
 • On page SEO

Technische SEO

Technische SEO gaat over de fundering van jouw website. Als deze niet goed staat, gaat jouw website nooit presteren. Daarom is het belangrijk een goede Technische SEO optimalisatie uit te voeren. Via deze link kun jij je aanmelden voor (onder andere) een Technische SEO Checklist.

Website optimalisatie kosten - Technische SEO

On Page SEO

Naast de technische SEO is de on page SEO van jouw website erg belangrijk. Hier gaan we kijken naar de content op de website, en hoe we deze kunnen optimaliseren om beter vindbaar te worden. Via deze link kun jij je aanmelden voor (onder andere) een On Page SEO Checklist.

Website optimalisatie kosten - on page SEO

Grootte en complexiteit

De grootte van het project is erg belangrijk om de website optimalisatie kosten te bepalen. Hoe groter het project, hoe meer pagina’s, hoe meer werk er zit in de technische SEO en on page SEO van de website. Daarnaast heeft de complexiteit van het project ook invloed op de website optimalisatie kosten. Eigenlijk is het heel simpel: hoe groter en complexer het project, hoe meer dingen er zijn om rekening mee te houden, hoe meer tijd er in het project zit, hoe hoger de website optimalisatie kosten uiteindelijk worden.

Conclusie

Om een kleine richtlijn te geven voor de gemiddelde website optimalisatie kosten, hebben we onderscheidt gemaakt in 3 type websites: klein, middel en groot.

Kleine websites

De website optimalisatie kosten van een kleine website van 5 pagina’s, komen (bij ons) gemiddeld op het volgende uit:

 • Technische SEO = 5 uur = €375
 • On page SEO = 1 uur per pagina = €375
 • Totaal: €750

Gemiddelde websites

De website optimalisatie kosten van een kleine website van 10 pagina’s, komen (bij ons) gemiddeld op het volgende uit:

 • Technische SEO = 7,5 uur = €375
 • On page SEO = 1 uur per pagina = €750
 • Totaal: €1.125

Kleine websites

De website optimalisatie kosten van een kleine website van 20 pagina’s, komen (bij ons) gemiddeld op het volgende uit:

 • Technische SEO = 10 uur = €375
 • On page SEO = 1 uur per pagina = €1.500
 • Totaal: €1.875

Bij Website Wonders bieden wij website optimalisatie niet als losse dienst aan. De reden hiervoor is heel simpel: wij gaan niet de troep van een ander opruimen. In onze ogen, is website optimalisatie een onderdeel in van het develpoment proces. Daarom raden wij aan een partij te zoeken, die dit al meeneemt in het development proces. Bij Website Wonders kunnen we je hier natuurlijk altijd mee helpen.


[piotnetforms id=1246]Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.