Website zelf maken of uitbesteden? 3 stappen om een goede keuze te maken.

Je bent ondernemer. Je hebt een prachtig bedrijf, een geweldige dienst en een fenomenaal team. Het enige dat nog ontbreekt is een professionele website. De belangrijke vraag is dan: ga je de website zelf maken of uitbesteden? In dit artikel leer je de ins- en outs van beide kanten.

Een website zelf maken

Standaard websites
Het maken van een simpele, alledaagse website is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Er zijn talloze systemen, zoals Wix, Jimdo en Squarespace, die met bewerkbare templates werken. Hierin kun je dan zelf de kleuren, foto’s en teksten aanpassen. Je zit qua design en mogelijkheden wel vast aan de kaders van het template, dat waarschijnlijk ook door duizenden anderen wordt gebruikt.

Een unieke website
Het maken van een unieke website is daarentegen een stuk lastiger. Hier komen veel meer dingen bij kijken, waar jij als ondernemer waarschijnlijk geen kaas van hebt gegeten. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Websitestrategie
 • UX-design
 • UI-design
 • Webontwikkeling
 • Website optimalisatie
 • Website onderhoud

Een unieke website zelf maken of uitbesteden: hoe moeilijk is het?

Een alledaagse website via Wix krijg jij als ondernemer waarschijnlijk wel voor elkaar. Een unieke website die échte resultaten behaalt, is een heel ander verhaal. Hier heb je specialisaties voor nodig die jijzelf waarschijnlijk niet beheerst.

De voordelen

Een website zelf maken brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Het is goedkoper, omdat je er niemand voor in hoeft te schakelen
 • Je kunt dingen sneller aanpassen, omdat de website in eigen beheer is
 • Je kunt snel online gaan, omdat jij al je tijd hieraan kunt besteden

De nadelen

Een website zelf maken brengt ook een aantal nadelen met zich mee:

 • Het maken van een website kost veel tijd
 • Je beschikt niet over de benodigde kennis
 • Het resultaat is minder professioneel (wat ten koste gaat van de status van jouw bedrijf)
 • De website minder goed vindbaar
 • De website heeft een lagere conversie
 • De website is waarschijnlijk traag
 • Je staat er alleen voor

Deze voor- en nadelen zijn belangrijk bij het maken van de beslissing: een website zelf maken of uitbesteden?

Een website uitbesteden

Waar begin je?

Je kunt een website bij verschillende partijen uitbesteden. Van hobbyisten, tot webdesigners, websitebouwers en website agencies. Iedere partij gaat anders te werk en heeft natuurlijk voor- en nadelen.

Hobbyisten

Misschien heb je een vriend, kennis of familielid die voor het leuk vindt om (voor de fun) websites te bouwen. Het grote voordeel hiervan is, dat je die persoon waarschijnlijk kent (en het waarschijnlijk vrij goedkoop is). Het nadeel hiervan is, dat je met een hobbyist te maken hebt. Iemand die het voor de fun doet en er niet dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit mee bezig is. De kwaliteit van je website is dan ook minder dan bij een professionele partij.

Webdesigner

Webdesign is een veelvoorkomende term in de websitewereld. Webdesigners zijn goed in het (grafisch) vormgeven van websites. Waar zij vaak minder goed in zijn, is de strategie en ontwikkeling van de website. Dit zul je dus zelf moeten doen, of voorleggen bij een andere partij.

Websitebouwer

Dit is waar iedereen aan denkt als zij een website uitbesteden. Websitebouwers zijn goed in het bouwen van websites, de technische kant dus. Waar websitebouwers minder goed in zijn, is de strategie en het design van de website.

De webdesigner en websitebouwer zijn elkaars tegenpolen: de één is goed in het design, de ander is goed in de ontwikkeling. Wat zij beiden nog missen, is de strategie van de website. Misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel.

Website Agency

Een website agency neemt alles uit handen. Van de strategie en het design, tot de ontwikkeling en optimalisatie van de website. Vaak hebben zij ook de mogelijkheid om teksten te schrijven, foto’s te schieten en jouw website beter vindbaar te maken in Google. Website agencies zorgen met een team van specialisten voor totale ontzorging.

Deze optie zorgt gegarandeerd voor de beste websites, wat natuurlijk een kostenplaatje met zich meebrengt.

Houd rekening met de verschillende aanbieders bij het maken van de keuze: een website zelf maken of uitbesteden.

 • Maakt de winstgevendheid van jouw website jou niet zoveel uit? Zoek dan een webdesigner.
 • Maakt de status van jouw bedrijf niet zoveel uit? Zoek dan een websitebouwer.
 • Wil jij de allerbeste kwaliteit? Zoek dan een goede website agency.

De voordelen

Totale ontzorging
Je hoeft geen kennis te beschikken over websitestrategie, webdesign, webontwikkeling of website optimalisatie. Dit wordt allemaal uit handen genomen.

Kostbare tijd
Als ondernemer wil jij je bezighouden met waar je goed in bent: jouw business. Je wilt niet tientallen/honderden uren bezig zijn met het maken van een nieuwe website. Het uitbesteden van een website bespaart jou bakken aan (kostbare) tijd.

Kwaliteit
Jouw website is in handen van specialisten. Door jouw website uit te besteden bij een goede partij, heb je in één klap alle benodigde specialisaties te pakken:

 • Een website strateeg,
 • Webdesigner (UX/UI)
 • Webontwikkelaar
 • SEO specialist

Status

De uitstraling en status van jouw bedrijf wordt drastisch verbeterd. Een uniek design en goede ontwikkeling zorgen voor een wow-effect, die bij bezoekers blijft hangen.

Naamsbekendheid

Jouw website wordt beter gevonden in Google, waardoor je meer en relevantere bezoekers naar de website zult trekken. Hierdoor vergroot jij je naamsbekendheid in de markt.

Winst

Websitebezoekers worden omgetoverd tot klanten. Hierdoor genereert jouw bedrijf omzet via de website, die het anders niet zou hebben.

Snelheid

De website wordt razendsnel, wat goed is voor jouw bedrijfsuitstraling, gebruikerservaring én vindbaarheid van de website.

Kosten

Kosten voor webhosting en andere systemen zijn in bulk vaak goedkoper. Hierdoor ben je vaak goedkoper uit voor de hosting- en licentiekosten van jouw website.

Management

Jij hoeft je niet meer bezig te houden met het managen van je website. Er kunnen dus geen problemen ontstaan door foute updates en verkeerde aanpassingen.

De nadelen

Een website uitbesteden heeft eigenlijk maar één nadeel: de kosten. Als jij zelf een website bouwt, kost dit alleen je eigen tijd. Als je een website uitbesteed, schakel je een compleet team van specialisten in. Hier hangt natuurlijk wel een kostenplaatje aan vast. Wat dit precies is hangt af van:

 • De werkzaamheden die verricht moeten worden
 • De grootte van het project
 • De complexiteit van et project
 • De kwaliteit van het project

Maak een goede afweging bij het maken van jouw keuze: een website zelf maken of uitbesteden?

Het verhaal van Jordi

Jordi runt een advocatenbureau. Het loopt goed, maar hij wil het bedrijf online beter op de kaart zetten. Daarvoor heeft hij natuurlijk een website nodig. Na een aantal offertes bekeken te hebben vindt hij het eigenlijk te duur. Hij besluit het zelf te doen, dat is ten slotte goedkoper. En een website zelf maken of uitbesteden was geen vraag die zijn aandacht trok.

Jordi begint met een aantal uitlegvideo’s op YouTube. Hier leert hij welke CMS-systemen hij hiervoor kan gebruiken. Hij ziet WordPress vaak voorbijkomen, dus dit lijkt hem een goede optie. Vervolgens gaat hij op zoek naar een goede hostingpartij, ook deze keuze baseert hij op een aantal artikelen.

Vervolgens gaat hij aan de slag met het installeren en inrichten van WordPress. Dit kost meer tijd dan verwacht. Na gevonden te hebben waar hij de thema’s en plug-ins kan installeren, kan hij eindelijk aan de slag met het maken van de website.

Het maken van de website is moeilijker dan verwacht. Hij weet wat hij wil, maar niet wat hij moet maken om dit doel te behalen. Ook heeft hij natuurlijk geen verstand van de technieken die hij binnen WordPress moet gebruiken. Hier heeft hij weer verschillende tutorials voor nodig.

De komende maanden is Jordi druk bezig. Hij gebruikt vooral zijn avond- en weekenduren om zoveel mogelijk met zijn echt werk bezig te zijn: het bedrijf runnen. Soms betrapt hij zichzelf erop overdag aan de website te werken. Hier wil hij zo snel mogelijk vanaf.

Na veel tijd en moeite staat hij dan eindelijk. Hij laat hem trots aan al zijn vrienden en familie zien. Zij reageren anders dan verwacht… zij vinden het er opzich wel leuk uitzien. Sterker nog, zijn broer vroeg of hij het in de avonduren in elkaar had geknutseld. Jordi denkt terug aan alle uren die hij er heeft ingestoken. Allemaal voor een matige reactie van de mensen om hem heen. Misschien had hij de website toch beter uit kunnen besteden

Dus… wil jij een website zelf maken en uitbesteden? Denk in ieder geval aan het verhaal van Jordi.

Een simpel rekensommetje

Persoonlijk vond ik het verhaal van Jordi heel sneu. Zoveel tijd en moeite, en waarvoor? Eigenlijk helemaal niets. Via onderstaande rekensom zie je waarom Jordi zijn website beter had kunnen uitbesteden. Niet alleen om geld te besparen, maar ook om zijn humeur te redden.

Hostingpartij vinden (a.d.v. onderzoek) en systemen installeren: 5 uur

YouTube tutorials over de werking van systemen: 15 uur

Bouwen van de website: 40 uur (15 avonden)

Jordi is in totaal 85 uur bezig geweest met de website (dat zijn 2 fulltime weken!). Normaal gesproken is Jordi zijn tijd, als bedrijfseigenaar, zo’n €150,- per uur waard. In totaal heeft dit project dus zo’n €9.000,- gekost. En het resultaat was op lange na niet wat hij had gehoopt. Voor dit bedrag had hij bij ons de website van zijn dromen gehad.

Een website zelf maken of uitbesteden was in dit geval een vrij simpele keuze geweest.

Dus: website zelf maken of uitbesteden?

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Daarom hebben wij een vuistregel gemaakt die jullie kunnen gebruiken:

Voor startende bedrijven, die niet al te veel budget hebben, is zelf een website maken vaak de beste optie. Waarom? Omdat zij simpelweg niet het budget hebben een goede en winstgevende website te laten bouwen. Maar om toch iets te hebben, kunnen zij via Wix zelf iets in elkaar zetten wat er oké uitziet.

Voor ondernemers die al even draaien, door willen groeien en/of voldoende budget hebben, raden wij aan een website uit te besteden. Dit scheelt jou niet alleen gigantisch veel tijd, maar zorgt ook voor een website die écht winstgevend is.

Dan rest nog de vraag waar het om draait: website zelf maken of uitbesteden? Voor de mogelijkheden van uitbesteden kun je contact met ons opnemen.Geschreven door Roy van den Berg

Hi! Ik ben Roy. De oprichter van Website Wonders, verantwoordelijk voor de strategie en het managen van projecten en ik schrijf regelmatig artikelen over websites- en online marketing.